Agrosistem

BAŠ SVE ZA NAVODNJAVANJE


Leave a comment

Mikrorasprskivači

Mikroraspršivači su mali emitori, izradjeni od plastike koji se postavljaju veoma lako, ubušivanjem na lateral.
Koriste se za navodnjavanje biljaka veštačkom kišom i za regulaciju mikroklime u zaštićenom prostoru ili na otvorenom kada se navodnjavaju niži zasadi. Za navodnjavanje u zaštićenom prostoru koriste se viseći mikroraspršivači dok se za navodnjavanje nižih zasada u plastenicicma ili baštama mogu koristiti mikroraspršivači na štapu. Continue reading


Leave a comment

Kapljači

Kapljači

NaanDanJan

NaanDanJain Irrigation Ltd., je vodeca multinacionalna kompanija u oblasti proizvodnje opreme za navodnjavanje. Više od 70 godina sa distributivnim centrima u preko 80 zemalja plasiraju se proizvodi vrhunskog kvaliteta. Od 2007.godine ujedinjuju se kompanije NaanDan i Jain u multinacionalnu kompaniju sa ciljem zaokruživanja palete proizvoda I lakšeg plasmana svojih proizvoda.
Tim stručnjaka neprestano radi na usavršavanju opreme za navodnjavanje pri čemu se strogo vodi računa na održavanju kvaliteta koji je uskladjen sa ISO 9001:2000 standardom. Continue reading


Leave a comment

Kap po kap

Kap po kap

Navodnjavanje kap po kap predstavlja ravnomerno i sporo navodnjavanje biljaka. Štedi Vaše vreme i Vaš novac, lako se namešta i svakoj biljci daje potrebnu količinu vode.

Navodnjavanje kap po kap ima mnogo prednosti u odnosu na navodnjavanje rasprskivačima:

VODA IDE TAMO GDE JE I POTREBNA
Jedna od najvecih prednosti ovog tipa navodnjavanja je dodavanje vode direktno na koren biljke. Trake se postavljaju tako da stoje neposredno pored biljaka, tako da se navodnjava samo zona korenovog sistema. Voda odlazi direktno na koren biljke.

UŠTEDA VODE
Efikasno iskorišćavanje vode. Samim tim što se navodnjava samo zona korenovog sistema, ne kvase se staze i ne zalivaju se delovi na kojima nema biljaka, smanjuje se količina vode za zalivanje.

LAKA INSTALACIJA
Sistem kap po kap je relativno jeftin sistem za zalivanje i lako se postavlja.

RAVNOMERNO I PRECIZNO ZALIVANJE
Nema stresa za biljke usled naglih promena režima vlage

SMANJENA POJAVA KOROVA
Zbog navodnjavanja isključivo u zoni korenovog sistema, smanjena je pojava korova jer nema bespotrebnog vlaženja okolne površine.

ŠIROKA PRIMENA
Za različite konfiguracije terena i različite tipove zemljista. U trakama se nalaze emiteri koji propuštaju različitu količinu vode (od 2-12litara po metru). Na osnovu karakteristika terena, vode i potreba biljaka za vodom, odredjuje se pravilan režim navodnjavanja na osnovu koga se vrsi odabir traka za navodnjavanje.

POGODAN ZA FERTIRIGACIJU
Sistem kap po kap je idealan za prihranu biljaka vodotopivim djubrivima, zato što se na taj način vrši doziranje I aplikacija hrane direktno u zonu korena biljke.

NE ZAHTEVA POSEBNO ODRŽAVANJE
Kada se jednom postavi, sistem kap po kap ne zahteva neko održavanje. Sve što je potrebno je pravilno odrediti režim navodnjavanja i napuniti sistem vodom.